Ontwikkeltraject: (Werk)begeleiders in de zorg.

Ontwikkeltraject: (Werk)begeleiders in de zorg.

Goede collega’s voor de toekomst!
chevron-down
Beschrijving
Ervaringen
Onze experts

Intro

De beschikbaarheid van voldoende goed getrainde (werk)begeleiders is van groot belang. Goede werkbegeleiding draagt niet alleen bij aan het opleiden van de zorgverleners van de toekomst, maar vormt ook een vliegwiel voor het creëren van een boeiende en bindende werkomgeving. 

Steeds meer zorgorganisaties hebben de behoefte aan ontwikkeltrajecten voor (werk-)begeleiders. Zodat zij hun rol met nog meer expertise kunnen invullen en nieuwe collega’s effectiever en energieker kunnen begeleiden.  

Het opleiden van werkbegeleiders is 2KNOWHOW op het lijf geschreven. We combineren onze jarenlange ervaring in de zorg met de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van opleiden en (organisatie)ontwikkeling.  

Doelstellingen

Elk ontwikkeltraject wordt op maat gemaakt en aangepast op de organisatie en wensen. Samen stellen we de doelstellingen van het traject vast. Deze doelen kunnen bijvoorbeeld gaan over:  

  • Iedereen die bijdraagt aan het opleiden en begeleiden (bijvoorbeeld leerprocesbegeleiders en werkbegeleiders) kent de visie op leren en is een voorbeeld van een open, nieuwsgierige en lerende houding. 
  • Diverse contactmomenten worden effectiever en beter benut als leermoment voor leerlingen (op de werkplek, aan het bed, tijdens patiënt-besprekingen, in de koffiekamer, etc). Werkbegeleiders krijgen hiervoor praktische handvatten om simpel en effectief leerlingen of collega’s op de werkvloer tot leren te aan te zetten. 
  • Waardevolle leermomenten creëren door leervoorkeuren van zowel de begeleider als de collega/leerling optimaal te benutten. 
  • Lerende feedback geven én ontvangen. 
  • Het ontwikkelen van een coachende begeleidingsstijl en duidelijke beoordelingsgesprekken.
  • Het creëren van een veilige leeromgeving (vanuit breinleren). 
  • Het stimuleren van (persoonlijk) leiderschap.

Onze aanpak

Onze trajecten zijn zo ontworpen en begeleid dat ze: 

  • leiden tot nieuwe inzichten en vaardigheden 
  • het leren van én met elkaar stimuleren  
  • het toepassen van het geleerde op de werkplek bevorderen 

Kortom, werkbegeleiders praten niet over de verandering maar brengen ze meteen in praktijk. Doen is veranderen! 

Om een goed beeld te krijgen van de belangrijkste aandachtspunten in de organisatie of van individuele ontwikkelpunten hebben we een werkbegeleidersscan ontwikkeld. Aan de hand van zeven thema’s reflecteren werkbegeleiders als een soort 0-meting op wat goed loopt en wat aandacht behoeft. Hierdoor kan een training of traject beter op maat gemaakt worden, wordt zorgvuldiger omgegaan met de tijd van de werkbegeleiders en hebben zij hun eigen ontwikkelpunten helder in kaart. Ook kan de scan een manier zijn om als team in gesprek te gaan over het leer- en begeleidingsklimaat: waar kunnen collega’s elkaar beter benutten en wat heeft meer aandacht nodig. 

Werkbegeleiders werken vervolgens aan hun ontwikkelpunten in verschillende thematische modules. Deze modules, van een halve of hele dag, bieden we zowel online als fysiek aan. In elke module is er ruimte om van elkaar te leren en eigen ervaringen te delen; bieden passende en inspirerende theorie aan; geven we praktische handvatten, werkvormen en tips; ervaren of oefenen deelnemers met wat ze zelf concreet willen gaan toepassen.  

Het stimuleren van een lerende cultuur en effectief werkplekleren vraagt om meer dan om het opleiden van werkbegeleiders. Om de vastgestelde doelen met meer impact te realiseren én te borgen bieden we vaak ook enkele van onderstaande interventies aan:  

  • Advisering en coaching van het leerhuis/interne academie. 
  • Ontwerpen (en begeleiden) van andere contactmomenten met leerlingen die in opleiding zijn, zoals lesdagen voor de leerlingen, maar ook aantrekkelijke sollicitatiegesprekken, informatiedagen etc. 
  • Faciliteren/ontwerpen van teamoverleggen, zodat deze ook een voorbeeld zijn van de lerende werkomgeving. 
  • Het stimuleren van borging op de werkplek, middels bijvoorbeeld coaching on the job, opleiden van Leercoaches in de Zorg en op maat interventies in het werk. 

Een vast onderdeel van het ontwikkeltraject bestaat uit de kennismaking met verschillende werkvormen waarmee (werk)begeleiders het rendement van leermomenten vergroten. Download hier alvast het gratis mini e-book van Het Groot Werkvormenboek voor de zorg met onze zeven favoriete werkvormen. 

Ben je benieuwd naar een voorbeeld? Lees hier hoe het Albert Schweitzer Ziekenhuis haar leerklimaat blijft stimuleren. Wil je meer weten over ons ontwikkeltraject voor (werk)begeleiders in de zorg? Natuurlijk kan je ook vrijblijvend contact met ons opnemen. Bel (+31(0)6-28 11 03 86) of vul het formulier in.  

 

Interesse in deze training?

Wil je meer weten over deze training of direct een afspraak maken? Neem contact op met onze trainers en zet die cruciale eerste stap richting duurzame verandering.


Training aanvragen

Ontwikkeltraject (werk)begeleiders in de zorg

"Hoe blijven we ons leerklimaat stimuleren?" - Albert Schweizer Ziekenhuis

Gerelateerd