Ontwikkeltraject (werk)begeleiders in de zorg

Hoe het Albert Schweitzer Ziekenhuis haar leerklimaat blijft stimuleren. Een klantcase over de gewenste doelstellingen, onze ondersteuning hierbij én de ervaringen van een van de opleidingsadviseurs.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ) is een belangrijk opleidingsziekenhuis voor een groot deel van zuidwest Nederland. Om deze rol met succes in de toekomst te blijven vervullen is het ASZ sterk afhankelijk van de inzet en kwaliteit van de werkbegeleiders. Van hen wordt expertise, aandacht en het vermogen om te kunnen opleiden in een complexe zorgomgeving verwacht.
De aandacht voor het opleiden is hoog, omdat dit niet alleen belangrijk is voor het boeien en binden van nieuwe mensen aan het ASZ, maar ook noodzakelijk om in de toekomst voldoende kundige zorgverleners te hebben.

Gewenste resultaten

Om het leerklimaat verder te ontwikkelen is het ASZ gaan werken aan onder andere de volgende doelstellingen:

  • Iedereen die bijdraagt aan het opleiden en begeleiden (bijvoorbeeld leerprocesbegeleiders en werkbegeleiders) kent de visie op leren en is zelf een voorbeeld van een open, nieuwsgierige en lerende houding.
  • Er zijn inspirerende en actieve bijeenkomsten en trainingen voor zowel begeleiders als leerlingen;
  • Deze trainingen zijn zo ontworpen en begeleid dat ze niet alleen leiden tot nieuwe inzichten, maar ook het leren van en met elkaar stimuleren en het toepassen van het geleerde op de werkplek bevorderen.
  • Diverse contactmomenten, zoals de overdracht of een pauzemoment in de koffiekamer, worden effectiever en beter benut als leermoment voor leerlingen;
  • Leren in het ASZ betekent leren en ontwikkelen vanuit vertrouwen en motivatie; dit vraagt om coaching op maat en veilige begeleiding.

Onze aanpak

Het ASZ heeft 2KNOWHOW gevraagd voor ondersteuning bij behalen van bovenstaande doelstellingen. Deze begeleiding bestond onder meer uit het trainen van de verschillende opleiders, advisering en coaching van het leerhuis als ook het ontwerpen van lesdagen voor de leerlingen.

Onze uitgangspunten voor dit traject volgen uit meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van opleiden en organisatieontwikkeling en die combineren we met de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van leren en opleiden.

  • Leren vanuit veiligheid. Veiligheid en duidelijkheid zijn een belangrijke voorwaarden om te kunnen leren. Daarom geven we werkbegeleiders praktische handvatten om een veilige leeromgeving te kunnen creëren.
  • Werkplekleren: elk contactmoment is een leermoment. Elk moment kan een leermoment worden en dat hoeft niet altijd veel tijd of energie te kosten van een werkbegeleider. We leren werkbegeleiders hoe zij effectief en zonder zelf hard te werken bestaande momenten kunnen benutten als leermomenten
  • Iedere leerling leert anders. En elke begeleider heeft zijn eigen stijl. Daarom besteden we veel aandacht aan verschillende voorkeuren in leren, communiceren en begeleiden. Zodat verschillen niet leiden tot wrijving, maar juist tot begrip en wederzijdse ontwikkeling.
  • Roep het gewenste gedrag direct op. In onze trainingen en coachingsmomenten praten we niet over het gewenste (leer)gedrag, maar roepen we middels actieve werkvormen dit gedrag direct op. Hiermee is onze aanpak zelf ook een voorbeeld van het actief stimuleren van leren.
  • Een leven lang leren vraagt om persoonlijk leiderschap. Werken in de zorg vraagt om persoonlijk leiderschap: om vitaliteit, het kennen van je ambities en valkuilen, weten hoe je invloed kunt uitoefenen, om een positieve en nieuwsgierige mindset. We helpen werkbegeleiders om persoonlijke leiderschap te stimuleren en ondersteunen leerlingen hierbij.
  • Praktisch én persoonlijk. Onze interventies zijn altijd gebaseerd op actueel wetenschappelijk onderzoek, maar onze aanpak is vooral praktisch, met een duidelijke koppeling naar de dagelijkse praktijk, en tegelijkertijd heel persoonlijk. Zodat iedereen direct inzichten kan toepassen in zijn dagelijkse werkzaamheden. Vanuit verbinding, vertrouwen en veiligheid luisteren we naar deelnemers, vragen we door, spiegelen we en inspireren we hen om grenzen te verleggen en te groeien.

In gesprek met Lida Reedeker- van Doorn, Opleidingsadviseur ASZ

– Wat spreekt je aan in onze aanpak? –
De aanpak bestaat uit duidelijke en inclusieve programma’s die iedereen aanzetten tot beweging en verandering. Daarnaast zijn de programma’s, trainingen en sessies zeer praktisch ingericht, waardoor de vertaling naar de werkvloer optimaal is. De gebruikte modellen, zoals de learning chain, zijn helder en geven een simpele gestructureerde houvast in complexe situaties in de praktijk.

– Wat zijn de succesfactoren in dit traject? –
2KNOWHOW heeft ons aangestoken met werkvormen; we zijn er op een goede manier bezeten van. Als leerhuis hebben wij veel geleerd, waardoor onze opleidingen kwalitatief beter zijn geworden.
Het mooiste is als je ziet dat na een sessie met jullie beweging op gang komt. Dit start met een moment van ‘a-ha-beleving’, dan bewustwording en vervolgens een verandering. Dan maak je impact als opleider.

– Welk tastbaar resultaat heeft dit traject gebracht? –
Duidelijk merkbaar is de tevredenheid bij de leerlingen over het leerklimaat. Deze manier van ondersteunen en opleiden oogst veel positieve feedback en zichtbaar betere resultaten. En ook een stuk retentie; we zien vaker dat mensen terugkomen, omdat de cultuur en niet in de laatste plaats het leerklimaat een goede bijdrage levert aan het werkplezier.

Plan een intake

Meer weten over dit onderwerp of onze aanpak? Plan een vrijblijvende intake met 2KNOWHOW! Tijdens een persoonlijke sessie helpen we je graag om te bepalen waar je heen wilt en hoe je dat het beste kunt bereiken.
Bel ons direct op onze mobiele kantoortelefoon (+31(0)6-28 11 03 86) of vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.