Zo werkt persoonlijk leiderschap

Herken je dit? Je probeert in een overleg iets uit te leggen, voelt je niet gehoord door collega’s en haakt vervolgens helemaal af. Je denkt ‘laat maar’ en de rest van het overleg zeg je niks meer.

Dagelijks komen we in allerlei situaties. Iemand anders zegt of doet iets (of doet juist iets niet dat je wel had verwacht) dat jou kan raken. Ongetwijfeld lukt het je om de meeste van die situaties professioneel, ontspannen en betrokken te reageren. Echter, er zijn van die momenten – meestal wat meer als we moe zijn – waarin we net iets te heftig reageren op iets dat gebeurt.

Hoe komt dat?

Die ‘geraakte’ en misschien net wat te heftige reactie heeft te maken met onze rugzak. Iedereen zijn eigen rugzak. Een rugzak gevuld met positieve en ook negatieve ervaringen. Als we in een situatie belanden waarin we net iets heftiger reageren dan gepast, dan komt dat omdat iets in de situatie een negatieve ervaring in onze rugzak triggert. Misschien denk je in het overleg waarin je afhaakt dat dat komt door je collega. Deels waar. Maar het feit dat jij zo geraakt wordt en afhaakt (wat natuurlijk helemaal niet helpt als je gehoord wilt worden), heeft te maken met jouw eigen rugzak.

Tekening: Suus van den Akker

Je persoonlijk kompas

Is dat erg? Nee natuurlijk niet. Ook is het heel menselijk om op bepaalde punten gevoeliger te reageren dan misschien nodig. Het kost alleen wel veel energie en het kan ook veel makkelijker en leuker: door je in de eerste plaats bewust te zijn van je ‘triggers’ en werk te maken van het opschonen van je rugzak. En daarnaast door een persoonlijk kompas te hebben van waaruit je in lastige situaties wilt reageren. Met een kompas laat je je niet leiden door de situatie, maar bedenk je zelf hoe je je wilt zijn en hoe je je wilt voelen. Eén woord als kompas is genoeg. Bedenk maar eens: hoe wil jij je voelen? Enthousiast, moedig, licht, helder, open, verbindend, energiek, liefdevol of doelgericht?

Wat een persoonlijk kompaswoord je oplevert

Stel, jouw kompaswoord is ‘licht’. Hoe zou je dan reageren als je in een overleg iets wilt inbrengen waarop je van anderen geen reactie krijgt? Grote kans dat je het minder zwaar opneemt en iets anders doet dan afhaken.

Mailtje!

Wil je weten welk kompaswoord jou kan helpen om in lastige situaties vanuit zelfleiderschap te reageren? We hebben een lijst met 99 kompaswoorden die je daarbij kunnen helpen. Mail of bel ons, dan sturen we je de kompaswoorden toe! Samen met ons je triggers en kompas ontdekken kan natuurlijk ook. Kom langs in een van onze trainingen of maak kennis met een van onze coaches. Een afspraak maken doe je hier.


Ook interessant

Feedbackkwadrant

Het Feedbackkwadrant: de vier bouwstenen van een gezonde feedbackcultuur Duidelijkheid en structuur zorgen ervoor dat teamleden weten wat er van hen verwacht wordt. Openheid en verbinding creëren een veilige omgeving waarin mensen zich durven uitspreken. Persoonlijke behoeften en overtuigingen spelen een rol in hoe iemand feedback geeft en ontvangt. Tot slot maken gespreksvaardigheden het mogelijk om feedback op een constructieve manier te delen. Wanneer deze elementen samenkomen, ontstaat een cultuur waarin feedback niet als spannend of lastig wordt ervaren, maar juist bijdraagt aan groei en samenwerking.

Olympisch goud voor Paul en 2KNOWHOW

Van angstcultuur naar bevrijding. De gouden hockeymedaille op de Olympische Spelen van Parijs 2024 is meer dan sportieve glorie – het is een bevestiging van de kracht van plezier, verbinding en vertrouwen in een team.

Jezelf motiveren kun je leren

Jezelf motiveren kun je leren Waarom is de een gemotiveerder dan de ander om iets te leren, te bereiken? En wat heeft ‘je manier van denken’ (mindset) daar eigenlijk mee te maken?