Vandaag lazen we een stuk in Intermediair. Het gaat over mensen die niet gelukkig worden van hun net verkregen vaste baan. Geschreven door een zzp’er die daar helemaal in kon komen. En wij dachten alleen maar: och die werkgevers! Hoe behouden zij talent?

Onboarden doe je langer dan een dag

Want, beste werkgever, hoe doe jij dat? Hou behoud je talent? En hoe houd je deze nieuwe medewerkers ook ná die eerste periode enthousiast? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Door coachend te werk te gaan en je medewerkers richting te geven, nemen zij zelf initiatief en de regie. Dan wil/hoef je geen taken meer te geven maar werk je veel meer sámen aan ‘het grotere plaatje’. Zodat iedereen dit ziet en zich daar verantwoordelijk voor voelt. Maar hoe pak je dit aan, waar begin je?

Altijd in ontwikkeling

We gaan er even van uit dat ook jouw organisatie in ontwikkeling is. Alle lagen van de organisatie zijn er dan bij betrokken. Je kunt beweging maken op alle lagen, of kiezen waar je start. Bijvoorbeeld boven in de organisatie. Dan start je met leiders en begeleiden we ze in hun stijl van leidinggeven, geven we kaders en visie hoe ze de verandering kunnen leiden. We geven richting en brengen focus aan. Tegelijkertijd is het ook mooi om daar waar het gebeurt de verandering te stimuleren. Bijvoorbeeld door een medewerkerstraject te doen, waarin medewerkers zelf regie krijgen en invloed pakken. Zo stimuleren zij ook hun leidinggevende in de beweging die de organisatie als geheel wil maken.

Intensief programma voor nieuwe mensen

Terug naar die nieuwe talenten. Die wil je vasthouden, en meteen meenemen in die ontwikkeling. Waar wij in geloven, en wie eigenlijk niet, is een heel goede onboarding. En dan niet enkel op de eerste dag of in de eerste week, maar een langere periode een intensief, verfrissend en vooral versterkend talentprogramma. Bedoeld voor nieuw talent (maar het kunnen ook bestaande medewerkers zijn die je wil wakker schudden) om ze te laten excelleren in dat waar ze echt heel goed in zijn. En om ervoor te zorgen dat ze daarmee het verschil maken en blijven maken. Zodat ze juist géén onderdeel van de bestaande cultuur, maar hun talent aanwenden om impact op de omgeving te maken.

Investeer ook

In een goede arbeidsmarkt wil je als organisatie opvallen, er uit springen. Dit betekent ook dat je wil investeren in je mensen. Dat je ze wil laten groeien en er aandacht is voor elkaar. Meer weten over ons talentenprogramma of organisatieontwikkeling? Bel ons of mail!

En oh ja: hier vind je het artikel waar we naar refereren, uit de Intermediair.


Ook interessant

Zin in vergaderen

Zo krijg je zin in vergaderen! Oef. Je hebt een dag vól vergaderingen. Daar kijk je niet naar uit. En dat terwijl we meer dan ooit overleggen – hoeveel uur denk je?

Hoe krijgen we mensen dolgraag aan het werk in de zorg en het onderwijs

Dat lukt ons als we dit veranderen

Zo werkt persoonlijk leiderschap

Zo werkt persoonlijk leiderschap: waarom het leven leuker is met een kompas! Herken je dit? Je probeert in een overleg iets uit te leggen, voelt je niet gehoord door collega’s en haakt vervolgens helemaal af.