De weekstart. Wij doen ‘m zelf al maanden. En het werkt! Door op deze manier te beginnen, maken we heel helder de overgang van het weekend naar de week. De weekstart brengt snel en actief focus: wie doet wat deze week? Ook gebruiken we het moment vaak om kort terug te blikken op afgelopen periode: wat ging er goed, wat is er af, wat kon beter, anders? En, heel belangrijk en fijn, de weekstart doet echt iets voor ons teamgevoel. We zijn in verbinding op dit moment in een verder misschien wel hectische week.
Kortom: het invoeren van de weekstart is een aanrader. Maar hoe introduceer je de weekstart in jouw team, en hoe bouw je ‘m inhoudelijk op? We geven je enkele tips!
Tip 1: wees direct helder en streng over het belang van een ieders aanwezigheid
Bij ons op kantoor is de weekstart heilig. Waar we de hele week vrij kunnen bewegen en onze tijd en werkplek indelen zoals het uitkomt, is die maandag 9 uur samenkomen een moment waar iedereen echt even zijn best voor doet. De weekstart zorgt ervoor dat een ieder zich onderdeel voelt van het team. Zo moet je het zien, zo kun je het introduceren. Begin stipt op tijd! En is er een collega niet bij? Heel jammer. Maar wachten doen we niet.
Tip 2: zorg voor een gevoel van veiligheid waar iedereen zichzelf kan zijn
We staan, actief, in een kring. Het energielevel is hierdoor hoger en je kunt beter nadenken. Ook is het een slimme manier om het kort te houden. Telkens weer wordt één van de collega’s aangewezen als facilitator. Iedereen staat ook open voor die rol, en dat kan ook omdat we allemaal weten wat er van diegene wordt verwacht: focus aanbrengen door middel van een werkvorm.
Tip 3: gebruik werkvormen!
Door werkvormen te gebruiken houd je het weekstartmoment telkens weer verrassend. Dit zijn drie eenvoudige vormen die voor energie en focus zorgen:
1. De aanvulzin.
Maak in een lange slinger (dus om de beurt) de volgende zin af: Deze week hoop ik/mag ik/wil ik/ga ik…
2. Verplicht samenvatten, en aanvullen.
Om beurten vertelt iemand iets over een bepaald project, de volgende vat dit samen en vult dit aan, waarna de volgende die collega weer samenvat en aanvult. Door het verplicht samenvatten zorg je dat iedereen gebrand is op goed luisteren (want anders kun je niet samenvatten).
3. Topweek!
Vertel wat je bereikt hebt als dit een topweek wordt.
Tip 4: gebruik de weekstart om gedrag te sturen, om de kernwaarden die je als organisatie hebt, terug te laten komen
Stel, jullie zijn actief bezig met ‘samenwerken’. Dan kun je daar via een werkvorm wekelijks aandacht aan besteden. Bespreek met elkaar: ‘Met wie ga je deze week contact zoeken?’en ‘Op welke taak of project ga je hulp zoeken?’ of ‘Aan wie wil je laten weten waar ze jou voor kunnen benaderen?’ en deze: ‘Welke afdelingen, organisaties of partners van buiten ga je deze week betrekken?’ En willen jullie bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid laag in de organisatie leggen, dan kun je wekelijks de vraag stellen: wat heb je opgelost deze week, wat je ook aan een ander had kunnen vragen maar ben je trots op dat je het zelf hebt opgelost?
Veel plezier!