Met deze vraag vergroot je innovatiekracht!

Bijna elke organisatie voelt de druk om te innoveren. Sommige organisaties voelen de eindigheid van hun businessmodel, andere de noodzaak om zichzelf en de inrichting van hun organisaties opnieuw uit te vinden. We hebben creatieve denkers nodig, maar hoe creëer je die?

Laten we starten met het slechte nieuws. In onze kinderjaren blijken we namelijk het grootste deel van ons creatief denkvermogen al te zijn kwijtgeraakt. Ken Robinson deed onderzoek onder 1500 schoolkinderen en kwam tot schokkende conclusies. Hij vroeg kinderen zo veel mogelijk vormen te maken van een paperclip. En wat bleek? 98% van de 4-5 jarigen bleek het genius level van 200 ideeën te halen. Maar, hoe ouder de kinderen, hoe minder ideeën zij leverden. Op de leeftijd van 8-10 jaar haalde nog maar 30% procent van hen genius level, op 13-15 jarige leeftijd slechts 12% en op 25 jarige leeftijd bedacht slechts 2% nog 200 mogelijkheden.

Hoe ouder, hoe minder creatief?

Daar lijkt het wel op. Wel steeds wijzer natuurlijk. Kortom: een uitdaging, want we hebben creatieve denkers nodig om onze hedendaagse uitdagingen op te lossen. Maar hoe creëer of stimuleer je die? Ook weten we allemaal dat je met af en toe een brainstormsessie geen innovatieve organisatie bouwt. Maar hoe vergroot je de innovatiekracht van je organisatie wel?

Neem de onbekende route

Ons brein is ingericht op efficiency. Als we iets al een keer hebben gedaan of bedacht, dan is het voor ons brein het meest wenselijk om dezelfde route een volgende keer weer te herhalen. Vergelijk het maar met een snelweg. Hoe vaker we een bepaalde vraag of situatie hebben meegemaakt, hoe breder en sneller de weg. Ons brein denkt liever efficiënt dan dat het continu zoekt naar nieuwe oplossingen en wegen. Terwijl ons brein het liefst de bekende snelle route neemt, is het voor creatief denken noodzakelijk dat we ook buiten onze gebaande paden denken. Lateraal denken noemt De Bono dat.

Doen: meer dan één oplossing

Hoe kun je als manager het laterale denken stimuleren? Eigenlijk heel simpel. Door professionals uit te dagen om naast hun oplossing A altijd ook een oplossing B en C te bedenken. Dus niet tevreden te zijn met één oplossing. Ook al lijkt die heel geschikt en logisch. Leg je het team in een vergadering een probleem voor? Vraag hen dan 3 oplossingen te bedenken. En het werkt zelfs voor het bedenken van problemen. Denkt iemand dat hij de vraag of het probleem te pakken heeft? Vraag hem dan welke twee andere problemen er zouden kunnen spelen. Kortom: zet het brein aan het werk om de snelweg te verlaten en op zoek te gaan naar nieuwe routes en mogelijkheden.

Probeer het voor de gein ook maar eens thuis.

Wil je nog meer werkvormen waarmee je in reguliere overlegmomenten het creatieve denken stimuleert? Organiseer dan een werkvormentraining speciaal voor innovatief denken voor jouw team.


Ook interessant

Feedbackkwadrant

Het Feedbackkwadrant: de vier bouwstenen van een gezonde feedbackcultuur Duidelijkheid en structuur zorgen ervoor dat teamleden weten wat er van hen verwacht wordt. Openheid en verbinding creëren een veilige omgeving waarin mensen zich durven uitspreken. Persoonlijke behoeften en overtuigingen spelen een rol in hoe iemand feedback geeft en ontvangt. Tot slot maken gespreksvaardigheden het mogelijk om feedback op een constructieve manier te delen. Wanneer deze elementen samenkomen, ontstaat een cultuur waarin feedback niet als spannend of lastig wordt ervaren, maar juist bijdraagt aan groei en samenwerking.

Olympisch goud voor Paul en 2KNOWHOW

Van angstcultuur naar bevrijding. De gouden hockeymedaille op de Olympische Spelen van Parijs 2024 is meer dan sportieve glorie – het is een bevestiging van de kracht van plezier, verbinding en vertrouwen in een team.

Jezelf motiveren kun je leren

Jezelf motiveren kun je leren Waarom is de een gemotiveerder dan de ander om iets te leren, te bereiken? En wat heeft ‘je manier van denken’ (mindset) daar eigenlijk mee te maken?