Fijn, een nieuwe collega. Je hebt zijn hulp, kennis en talent hard nodig. Alleen dat inwerken… het kost je veel tijd en je weet dan ook niet goed hoe je eraan begint. Nou, zo.
Vier tips voor een snelle en vooral effectieve inwerkperiode.
1. Maak een inwerkprogramma
Voor nieuwe medewerkers is het heel fijn te weten wat ze de aankomende tijd gaan doen, een structuur te zien waarin ze worden meegenomen. Maak daarom een inwerkprogramma waarin je voor een aantal weken al een aantal projecten hebt ingepland, maar ook vergaderingen of gesprekken met collega’s. Iemand hoeft niet alles direct te weten. Smeer het over een bepaalde periode uit.
2. Zet een buddy in, maar doe het niet alleen
Het is heel fijn als een nieuwe medewerker een buddy heeft. Iemand die vraagt hoe het gaat, wat hem opvalt in de organisatie, of het bevalt. Zo voelt je nieuwe collega dat er altijd iemand beschikbaar is voor vragen. Maar doe het niet alleen! Zet meerdere collega’s in die helpen met het inwerken. Plan vooraf dan ook gesprekken in met verschillende collega’s en geef ze de verantwoordelijkheid om een rol te spelen in de inwerkperiode. Maak concreet welke rol iedereen vervult. Zo kun je als buddy het overzicht behouden, maar hoef je niet alles zelf te doen.
3. Denk na over hoé je kennis maakt
Een eerste indruk maken we maar één keer. Zorg dan ook voor een warm welkom. Geef een bloemetje of kleine presentie als iemand begint. De meeste mensen willen eerst voelen dat ze welkom zijn en weten met wie ze gaan werken. Kennismaken en de sfeer proeven zijn daarom de belangrijkste ingrediënten van de eerste dagen. Denk na over hoe je kennismaakt en zet eens een leuke werkvorm in. Start met een aantal prikkelende, persoonlijke vragen, bijvoorbeeld met behulp van deze kaartenset! Ook leuk: laat iemand een voorwerp meenemen wat iets vertelt over wie iemand is of waar hij van houdt. Neem zelf ook iets mee en deel zelf net zoveel. Zo laat je iemand echt veilig en prettig starten!
4. Stel de nieuwe collega vragen
Stel ook zelf veel vragen aan je nieuwe collega! Vraag diegene wat hij nodig heeft in de eerste periode, jij slaat hoogstwaarschijnlijk iets over omdat dat al zo vanzelfsprekend is. Benut ook zijn frisse blik: wat valt hem op aan de organisatie, wat ziet hij in de cultuur terug, wat zou hij veranderen als hij het voor het zeggen had? We schreven het al eerder: ga het gesprek aan en wees nieuwsgierig.
Succes!