Het belang van dóórvragen

Wil je binnen jouw organisatie ‘de lerende dialoog’ stimuleren? Zorg er dan voor dat mensen elkaar vragen stellen. Dit is waarom.

De één heeft misschien een iets groter repertoire dan de ander, maar in de basis kunnen we allemaal doorvragen. Er zijn een heleboel soorten vragen. Kritische vragen, informatieve vragen, reflectieve vragen, empathische vragen. Vragen om meer informatie los te krijgen. Vragen om je betrokkenheid en medeleven te tonen of vragen om jezelf of de ander tot reflectie aan te zetten. Waarom stellen we ze dan toch zo weinig?

Vragen stellen levert veel op
Wat dan allemaal? Goeie vraag. Vragen brengen kennisdeling en leren op gang. Daarnaast dragen ze bij aan een gezonde organisatiecultuur. In teams waarin collega’s elkaar veel vragen stellen, voelen mensen zich meer gezien, gehoord, erkend en erbij horen. Vragen stellen heeft dus op meerdere vlakken een positief effect.

Dit is een voorbeeld

Stel je het volgende gesprek tussen twee collega’s voor.

A: Jij hebt toch dat project van mij overgenomen, hoe gaat het daarmee?
B: Goed hoor, het is al bijna afgelopen.
A: Ok, dat is mooi dan!
B: Ja hé? Ik ben er zelf ook blij mee.

Een prima gesprekje. Alleen zonder leereffect.

Zo kan het ook!

A: Jij hebt toch dat project van mij overgenomen, hoe gaat het daarmee?
B: Goed hoor, het is al bijna afgelopen.
A: Nu al, dat is snel gegaan. Hoe is het resultaat?
B: Klant is tevreden, hij wil dat we het vervolg ook oppakken.
A: Geweldig. Waar is hij tevreden over?
B: Hij is erg tevreden met de samenwerking. Hij vond dat we ons écht hebben verplaatst in zijn vraag en op betrokken wijze het project hebben uitgevoerd.
A: Dus hij voelde zich erg begrepen en geholpen door ons. Fijn! Wat zouden we hiervan kunnen leren voor andere projecten?
B: We hebben veel eerder in het proces met de klant om tafel gezeten om wensen te bespreken en tussentijds bij te stellen. De klant was veel eerder en meer betrokken dan anders.
A: Ok, dat klinkt goed. Ik ben benieuwd hoe jullie die gesprekken vormgaven. Kun je dat een keer in ons team komen vertellen?
B: Natuurlijk. Wanneer zal ik langskomen?

Dagelijks zijn er tientallen leermogelijkheden

Als je wilt kun je dus elke dag van al je collega’s wel iets leren. Of zij kunnen leren doordat jij scherpe reflectieve vragen aan hen stelt. Wil je de lerende dialoog in jouw organisatie stimuleren? Dan kun je natuurlijk een verfrissende training organiseren waarin we het vragen stellen weer even wakker maken en het repertoire van iedereen vergroten. Of je organiseert de maand van het doorvragen waarmee je het vragen, vragen en nog eens vragen op allerlei manieren en momenten stimuleert. En mocht je daarbij inspiratie en ondersteuning kunnen gebruiken, wij helpen je graag.


Ook interessant

Feedbackkwadrant

Het Feedbackkwadrant: de vier bouwstenen van een gezonde feedbackcultuur Duidelijkheid en structuur zorgen ervoor dat teamleden weten wat er van hen verwacht wordt. Openheid en verbinding creëren een veilige omgeving waarin mensen zich durven uitspreken. Persoonlijke behoeften en overtuigingen spelen een rol in hoe iemand feedback geeft en ontvangt. Tot slot maken gespreksvaardigheden het mogelijk om feedback op een constructieve manier te delen. Wanneer deze elementen samenkomen, ontstaat een cultuur waarin feedback niet als spannend of lastig wordt ervaren, maar juist bijdraagt aan groei en samenwerking.

Olympisch goud voor Paul en 2KNOWHOW

Van angstcultuur naar bevrijding. De gouden hockeymedaille op de Olympische Spelen van Parijs 2024 is meer dan sportieve glorie – het is een bevestiging van de kracht van plezier, verbinding en vertrouwen in een team.

Jezelf motiveren kun je leren

Jezelf motiveren kun je leren Waarom is de een gemotiveerder dan de ander om iets te leren, te bereiken? En wat heeft ‘je manier van denken’ (mindset) daar eigenlijk mee te maken?