3 vragen die iedere organisatie zou moeten stellen aan nieuwe collega’s

Er zijn een nieuwe collega in je team. Voor je ’t weet vertel je honderduit over de organisatie en hoe het er bij jullie aan toe gaat. Maar ho! Stel eens deze drie vragen en betrek je collega op een verbindende manier.

Vragen stellen is dé manier om het gesprek op gang te brengen en de nodige verdieping te geven. Dit las je al hier. Door je nieuwe collega vragen te stellen, voelt hij direct dat zijn bijdrage er toe doet, waardoor hij eerder geneigd zal zijn van zich te laten horen, als hij het ergens eens niet mee eens is. En dat wil je hebben.

Zet de toon

Doe het goed vanaf dag 1. De manier waarop jullie in de beginperiode met elkaar starten en werken, is bepalend voor het verloop van jullie verdere samenwerking. Voelt je nieuwe collega zich aan het begin veilig en krijgt hij het gevoel open te kunnen zijn, dan is dit makkelijker vast te houden. We hebben drie vragen voor je die je kunnen helpen snel verbonden te raken met je nieuwe collega. Komen ze.

1. Waar ben jij goed in en wat zouden we echt van jou moeten benutten? En wat wil je hier ontwikkelen?

Duik niet alleen in de inhoud van het werk en de projecten, maar geef direct aandacht aan de kwaliteiten en het ontwikkelpotentieel van je nieuwe collega. Dat doe je met deze vraag.

2. Wat valt je positief en negatief op aan onze organisatie?

Benut de frisse blik! Kom in gesprek over de waarden van de organisatie: hoe mensen samenwerken, hoe er om wordt gegaan met fouten, wat klanten direct van jullie zien. Je kunt deze zelf vertellen en delen, maar wees vooral eens nieuwsgierig: ziet de nieuwe medewerker deze direct terug in het werk?

3. Wat zou jij direct aanpakken als je hier directeur/ leidinggevende bent?

Ook met deze vraag stimuleer je openheid. Wellicht dat de nieuwe medewerker direct ziet dat bepaalde waarden wel op papier staan, maar niet in de praktijk te zien zijn.Of er zijn dingen die niet handig worden gedaan, die hem nu opvallen. Sta open voor de frisse kijk.


Ook interessant

Olympisch goud voor Paul en 2KNOWHOW

Van angstcultuur naar bevrijding. De gouden hockeymedaille op de Olympische Spelen van Parijs 2024 is meer dan sportieve glorie – het is een bevestiging van de kracht van plezier, verbinding en vertrouwen in een team.

Jezelf motiveren kun je leren

Jezelf motiveren kun je leren Waarom is de een gemotiveerder dan de ander om iets te leren, te bereiken? En wat heeft ‘je manier van denken’ (mindset) daar eigenlijk mee te maken?

Behulpzame werknemers zijn succesvoller

Behulpzame werknemers zijn succesvoller Daar waar medewerkers elkaar helpen, aardig zijn en hun kennis delen, doen organisaties het in meerdere opzichten beter dan andere.