3 tips om effectief te overleggen aan de telefoon

Nu iedereen zoveel mogelijk thuis werkt en overleggen veelal telefonisch plaatsvinden, geven we je enkele tips hoe je dat op constructieve manier kunt doen.

Of althans: het beginnetje dan. Want in die eerste tien minuten zet je de patronen. Ook aan de telefoon. Als mensen te lang alleen maar luisteren, nemen ze niet meer deel. Tegelijkertijd, als je dan met meerdere mensen aan de telefoon zit, is het vaak toch een beetje ongemakkelijk. Mensen praten door elkaar heen, anderen zijn juist heel stil. Het kan goed dat je dan twijfelt of iedereen überhaupt wel luistert en meedoet aan het overleg.

Via goed gekozen werkvormen kun je toch heel leuke en constructieve overleggen hebben. Omdat je zo iedereen bij het gesprek betrekt. Zoals deze:

  1. Eén minuut spreektijd. Stel, je bent met zijn vijven in overleg, dan kun je bijvoorbeeld even willen horen hoe iets bij iedereen is gegaan. Dan krijgt iedereen één minuut spreektijd. De eerste begint, en geeft de beurt door. Op die manier komt iedereen aan het woord en niemand praat door elkaar heen. En, een minuut is lekker bondig.
  2. Een aanvulzin. Hierbij kun je denken aan: mijn grootste zorg op dit moment is… Deze aanvulzin laat je mensen om de beurt afmaken. Zo’n aanvulzin is bewust gekozen zodat mensen niet uitgebreid gaan vertellen, maar direct een antwoord kunnen geven. Ook kun je dankzij zo’n aanvulzin heel erg sturen op waar je het vervolgens over gaat hebben. Je maakt eerst een rondje, weet dan wat er bij mensen het meest speelt, en kunt dan verder.
  3. Dilemma inbrengen. Iemand zit ergens mee, brengt dit dilemma in: ik zit hier en hier mee. Vervolgens doe je een vragenronde, waarmee je eerst even gaat verkennen. Omstebeurt kan iedereen dan één vraag stellen, die diegene die dat dilemma inbrengt, dan beantwoordt. Gewoon om het probleem wat scherper te stellen. Daarna volgt een reactieronde waarin iedereen z’n tips geeft. Mooi is dat zo iedereen betrokken is bij het dilemma.

Ga je echt chatten met collega’s in beeld, dan hebben we daar ook tips over.


Ook interessant

Feedbackkwadrant

Het Feedbackkwadrant: de vier bouwstenen van een gezonde feedbackcultuur Duidelijkheid en structuur zorgen ervoor dat teamleden weten wat er van hen verwacht wordt. Openheid en verbinding creëren een veilige omgeving waarin mensen zich durven uitspreken. Persoonlijke behoeften en overtuigingen spelen een rol in hoe iemand feedback geeft en ontvangt. Tot slot maken gespreksvaardigheden het mogelijk om feedback op een constructieve manier te delen. Wanneer deze elementen samenkomen, ontstaat een cultuur waarin feedback niet als spannend of lastig wordt ervaren, maar juist bijdraagt aan groei en samenwerking.

Olympisch goud voor Paul en 2KNOWHOW

Van angstcultuur naar bevrijding. De gouden hockeymedaille op de Olympische Spelen van Parijs 2024 is meer dan sportieve glorie – het is een bevestiging van de kracht van plezier, verbinding en vertrouwen in een team.

Jezelf motiveren kun je leren

Jezelf motiveren kun je leren Waarom is de een gemotiveerder dan de ander om iets te leren, te bereiken? En wat heeft ‘je manier van denken’ (mindset) daar eigenlijk mee te maken?