Feedbackkwadrant

Het Feedbackkwadrant: de vier bouwstenen van een gezonde feedbackcultuur Duidelijkheid en structuur zorgen ervoor dat teamleden weten wat er van hen verwacht wordt. Openheid en verbinding creëren een veilige omgeving waarin mensen zich durven uitspreken. Persoonlijke behoeften en overtuigingen spelen een rol in hoe iemand feedback geeft en ontvangt. Tot slot maken gespreksvaardigheden het mogelijk om feedback op een constructieve manier te delen. Wanneer deze elementen samenkomen, ontstaat een cultuur waarin feedback niet als spannend of lastig wordt ervaren, maar juist bijdraagt aan groei en samenwerking.

Olympisch goud voor Paul en 2KNOWHOW

Van angstcultuur naar bevrijding. De gouden hockeymedaille op de Olympische Spelen van Parijs 2024 is meer dan sportieve glorie – het is een bevestiging van de kracht van plezier, verbinding en vertrouwen in een team.

Formatief evalueren; hoe dan?

De wereld van nu is klaar voor formatief toetsen. Maar hoe toets je dan formatief, zonder dat het heel veel tijd en inspanning kost? En ook in grote klassen of bij studenten die je niet veel ziet?

Begeleiden op de werkplek; weinig tijd, toch effect?

Iedereen werkt hard om alle patiënten van de beste zorg te voorzien. De werkdruk is enorm en tegelijkertijd wil je als werkbegeleider ook voldoende aandacht besteden aan leerlingen en nieuwe collega’s. Hoe stimuleer je nu het leren op de werkplek, zonder dat het jou veel tijd of energie kost?

Zo doorbreek je negatieve gedachten

Gemiddeld heb je als mens maar liefst 120.000 gedachten per dag. Hiervan zijn er zo’n 90.000 niet effectief of zelfs negatief. Ouch!

3 tips om effectief te overleggen aan de telefoon

3 tips om effectief te overleggen aan de telefoon Nu iedereen zoveel mogelijk thuis werkt en overleggen veelal telefonisch plaatsvinden, geven we je enkele tips hoe je dat op constructieve manier kunt doen.

Jezelf motiveren kun je leren

Jezelf motiveren kun je leren Waarom is de een gemotiveerder dan de ander om iets te leren, te bereiken? En wat heeft ‘je manier van denken’ (mindset) daar eigenlijk mee te maken?

Behulpzame werknemers zijn succesvoller

Behulpzame werknemers zijn succesvoller Daar waar medewerkers elkaar helpen, aardig zijn en hun kennis delen, doen organisaties het in meerdere opzichten beter dan andere.

Stuur jezelf een brief uit... de toekomst

Stuur jezelf een brief uit de toekomst Herken je dat? Je neemt te weinig tijd om stil te staan bij wat je wil in de toekomst.