Zo zeg je op een vriendelijke manier ‘nee’

Zeggen anderen ook wel eens tegen jou: ‘Je moet meer ‘nee’ leren zeggen’? Dat is makkelijk gezegd. En wil je dat eigenlijk echt wel? Misschien is anderen helpen juist een van jouw goede eigenschappen. Zo zorg je ervoor dat je dat kunt blijven doen en je ondertussen wél let op je eigen grenzen.

Stel, er staat regelmatig iemand aan je bureau met een vraagje tussendoor. Vragen waarop je normaal gesproken geneigd bent ‘ja’ te zeggen, maar die uiteindelijk altijd meer tijd kosten dan je had gedacht. En ervoor zorgen dat je steeds vaker een gevoel hebt dat je je andere werk niet af krijgt. Dat wil je niet.

Dat kan anders

Hoe kun je anders reageren naar die collega die aan je bureau staat of je een mail stuurt? Het kan soms helpen om iets meer repertoire te hebben. Om te weten hóe je naar de ander kunt luisteren én het goed voor jezelf kunt regelen. Om vriendelijk en duidelijk tegelijk te kunnen zijn. Zeker als jij degene bent die binnen 10 seconden zegt: ‘Ja natuurlijk, doe ik wel even voor je’. ‘Even’. Dat is het natuurlijk nooit. Het is altijd meer werk dan je vooraf had ingeschat.

Stel een vraag

Heb je wel eens bedacht dat je voordat je reageert ook eerst een vraag kunt terugstellen? Zodat je kunt inschatten of je daarna ‘ja’ of ‘nee’ wilt zeggen? En zodat je de ander ook laat nadenken?

  • “Wat is de reden dat je mij vraagt?”
  • “Als ik het niet kan doen, hoe los je het dan op?”
  • “Wat is precies je vraag aan mij?”
  • “Als ik een kwartier heb, wat zou je dan willen dat ik daarin doe?”
  • “Wat zou je zelf kunnen doen? En op welk punt heb je echt hulp nodig?”
  • En daarna kun je dit zeggen

En stel nou dat je ondertussen bedacht hebt dat je het niet wilt of kunt doen. Je wilt ‘nee’ zeggen op een collegiale manier. Dan hier een paar voorbeelden.

  • “Als je wilt dat ik dit voor je doe, dan lukt me dat maandag.”
  • “Ik kan dit niet voor je doen. Wat ik wel voor je kan betekenen is …”
  • “Ik heb een half uur de tijd, wat zou je willen dat ik daarin voor je doe?”
  • “Ik ga het niet doen. Wel wil ik je laten zien hoe je het zelf kunt doen.”
  • “Ik heb zelf veel te doen. Ik wil het voor je doen. Zou jij voor mij … willen doen?”

Weet dat het in het begin vast ongemakkelijk zal voelen. Dat is goed. Want dan zijn je hersenen aan het leren. Als je nieuwe dingen doet, pruttelt je brein nog een beetje tegen. Dat doet liever de manier die het al kent. Lekker uitproberen dus.


Ook interessant

Zin in vergaderen

Zo krijg je zin in vergaderen! Oef. Je hebt een dag vól vergaderingen. Daar kijk je niet naar uit. En dat terwijl we meer dan ooit overleggen – hoeveel uur denk je?

Hoe krijgen we mensen dolgraag aan het werk in de zorg en het onderwijs

Dat lukt ons als we dit veranderen

Zo werkt persoonlijk leiderschap

Zo werkt persoonlijk leiderschap: waarom het leven leuker is met een kompas! Herken je dit? Je probeert in een overleg iets uit te leggen, voelt je niet gehoord door collega’s en haakt vervolgens helemaal af.