Zo haal je alles uit je werkoverleg

Stel: je wilt dat je collega’s meer gaan samenwerken, maar tijdens een werkoverleg doen ze niets anders dan elkaar proberen te overtuigen van hun eigen standpunt. Gebruik dan eens een (andere) werkvorm om het patroon te doorbreken.

Met ons Groot Werkvormenboek deel 1 kun je meer dan 120 werkvormen uitproberen. Zoals de werkvorm ‘Verplicht samenvatten’ die je dus heel goed kunt gebruiken om de onderlinge samenwerking te stimuleren. Misschien vind je het logisch dat mensen tijdens een overleg naar elkaar luisteren, maar gek genoeg gebeurt dat niet altijd of zelfs maar weinig. Veel mensen zijn tijdens discussies meer bezig met het bedenken van wat zij zelf willen inbrengen en wanneer zij de beurt zullen pakken. Daarom is deze werkvorm zo effectief: tijdens de discussie geldt de regel dat je eerst kort samenvat wat je voorganger heeft gezegd vóórdat je een eigen punt inbrengt. Je dwingt iedereen zo echt naar de ander te luisteren en daar verdieping in aan te brengen.

Het overlegmoment is een spiegel

Het overlegmoment is bij uitstek hét moment om veranderingen door te voeren. Wat je dus kunt doen met een werkvorm. Dus ben je leidinggevende en wil je dat je medewerkers meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap pakken? Dan is het niet handig om in een overleg continu zelf aan het woord te zijn. Ook hier kun je met de juiste werkvorm veel meer bereiken bij het team, zoals met de werkvorm ‘Staan achter de flap’ waarmee je ervoor zorgt dat iedereen in het overleg zich uitspreekt voor of tegen een beslissing. Zo staat op de flap de voorgenomen beslissing genoteerd. Ben je het eens met de beslissing, ga je achter de flap staan. Ben je het oneens, ervoor, heb je vragen, dan ga je aan de zijkant staan.

Cultuur wordt hier grijpbaar

Verandertrajecten worden op papier heel goed uitgedacht. In de praktijk blijkt het allemaal niet zo simpel. Dat lijkt dan vooral te komen doordat termen als ‘cultuur’ en ‘samenwerken’ ongrijpbaar blijven, behalve in ontmoetingsmomenten, zoals teamsessies en overleggen. Hier wordt juist wél zichtbaar hoe mensen met elkaar samenwerken en van zich laten horen, of juist niet. Dus pak deze momenten om verandering in de cultuur te brengen.

Wil je meer weten? Lees dan het artikel dat wij hier over mochten schrijven: Werkvormen als vliegwiel voor verandering dat is gepubliceerd in het vakblad Opleiding en Ontwikkeling.


Ook interessant

Zin in vergaderen

Zo krijg je zin in vergaderen! Oef. Je hebt een dag vól vergaderingen. Daar kijk je niet naar uit. En dat terwijl we meer dan ooit overleggen – hoeveel uur denk je?

Hoe krijgen we mensen dolgraag aan het werk in de zorg en het onderwijs

Dat lukt ons als we dit veranderen

Zo werkt persoonlijk leiderschap

Zo werkt persoonlijk leiderschap: waarom het leven leuker is met een kompas! Herken je dit? Je probeert in een overleg iets uit te leggen, voelt je niet gehoord door collega’s en haakt vervolgens helemaal af.