Wat nou, weerstand? Leerstand!

Tegenzin, irritatie, boosheid – wat is weerstand eigenlijk en waarom komt het zo plotseling op? En, belangrijker nog: hoe zet je weerstand om in leerstand? Zo haal je iets uit dat opwellende gevoel van ongenoegen.

Daar sta je dan je verhaal te doen. Je wil iets overbrengen, mensen overtuigen, inspireren zelfs. En in plaats van dat ze als was in je handen zijn, pruttelen je collega’s juist tegen. Ze murmelen, kijken boos, kortom: er is weerstand.

Wat gebeurt er?

Het woord ‘weerstand’ duidt op tegenstand, verzet, een tegenbeweging. Het komt vrij plotseling op – zo kan iemand even daarvoor nog aan je lippen hebben gehangen – én het zegt veel over degene zélf. En niet per se over degene die de weerstand oproept. Want jij vertelt daar een verhaal, jouw verhaal. Mooi of niet. Het is duidelijk nog niet hún verhaal. Weerstand is voor je toehoorders dé manier om te onderzoeken hoe zij zich tot jouw verhaal verhouden.

Daar zijn drie manieren voor

Kortom: wanneer iemand weerstand ervaart, vertelt dat dus eigenlijk wat iemand belangrijk vindt, waar diegene in gelooft en voor staat. Hoe uit zich dat dan? Weerstand kan zich uiten op drie manieren: denk-weerstand, gevoels-weerstand en doe-weerstand. Leggen we even uit.

Denk-weerstand

De collega’s met denkweerstand zetten direct vraagtekens bij het verhaal en lijken het op voorhand overal mee oneens. Zij stellen kritische vragen en bediscussiëren de antwoorden kritisch. Praten, uitdagen en piekeren is hun manier om te zoeken naar hun eigen mening. Wil je hen in een leerstand krijgen? Daag hen dan – via de weerstand uit – om hun eigen mening en visie te formuleren. Blijf hen serieus nemen, ook al voel je dat je soms zelf dreigt af te haken.

Gevoels-weerstand

Er zijn ook collega’s waarvan hun reactie afhangt van hun stemming en van de kwaliteit van jullie relatie. Deze collega’s zullen zich eerder verzetten als zij door jou of door je verhaal het gevoel hebben dat zij ‘voor zichzelf moeten opkomen’, bijvoorbeeld omdat zij niet voelen dat jij dat doet. Wil je hen meekrijgen? Bouw dan een goede relatie op, laat hen voelen dat je hen ziet, waardeert en hun belangen dient en maak zaken luchtiger met creativiteit en humor.

Doe-weerstand

En tot slot zijn er de collega’s die zich niks aantrekken van jouw verhaal maar gewoon hun eigen gang gaan. Zij zeggen ja maar doen nee en volgen uiteindelijk zo lang als het kan hun eigen koers. Zij leren via de weg van eigen ervaringen en consequenties. Wil je hen meekrijgen? Blijf dan vooral staan voor je eigen gedachtegoed. Geef deze collega’s zeker niet in een keer alle vrijheid, maar bouw dit stukje bij beetje op. Bouw reflectiemomenten omdat dat de manier is om van de praktijk te leren.

Meer doen met weerstand, dus!
Heb je weerstand tot nu toe vooral gezien als iets lastigs? Probeer die bril dan eens te vervangen door een andere. Als je weerstand kunt zien als de zoektocht van iemand naar zijn eigen mening en positie, dan is het makkelijker om zowel bij je eigen standpunt te blijven als nieuwsgierig te zijn naar de ander.

Just do it
We nodigen je uit om het gewoon eens te proberen: merk je bij de ander weerstand op, stel dan vragen en probeer te coachen zonder ‘het probleem’ op te willen lossen. En dan kan het natuurlijk zijn dat je bij onze uitnodiging weerstand op voelt komen. Grappig, want misschien is dit dan wel het moment om te ontdekken welke stijl van weerstand jij zelf hebt.

Verder praten? Bel! Mail!


Ook interessant

Zin in vergaderen

Zo krijg je zin in vergaderen! Oef. Je hebt een dag vól vergaderingen. Daar kijk je niet naar uit. En dat terwijl we meer dan ooit overleggen – hoeveel uur denk je?

Hoe krijgen we mensen dolgraag aan het werk in de zorg en het onderwijs

Dat lukt ons als we dit veranderen

Zo werkt persoonlijk leiderschap

Zo werkt persoonlijk leiderschap: waarom het leven leuker is met een kompas! Herken je dit? Je probeert in een overleg iets uit te leggen, voelt je niet gehoord door collega’s en haakt vervolgens helemaal af.