Effectief samenwerken

Effectief samenwerken

Anders kijken naar gedrag en behoeften in de samenwerking.
chevron-down

Introductie

Samenwerken betekent dat twee of meer personen of partijen gezamenlijk aan een gemeenschappelijk doel werken. Vaak besteden we wel tijd aan het formuleren van het inhoudelijke doel, maar onderschatten we hoe belangrijk het is om met elkaar ook de gewenste manier van samenwerken te bespreken.

Onze voorkeur voor de manier waarop we dit met elkaar doen verschilt vaak. Waar de een het heerlijk vindt om heel veel ruimte te krijgen om ‘zijn ding’ te doen, vindt de ander het juist heel prettig als er duidelijke afspraken worden gemaakt en je regelmatig de voortgang met elkaar bespreekt. Het één is niet per se beter dan het ander. Wat wel duidelijk is: als onze samenwerkingsbehoeften niet worden ingevuld, dan schieten we vaak in ons valkuilgedrag. En je raadt het al: dit helpt niet in het samenwerken. De collega die het zo goed deed met veel autonomie, wordt heel kritisch en cynisch als hij voor zijn gevoel te veel verantwoording moet afleggen. En de ander die behoefte heeft aan duidelijkheid en afstemming schiet in de klaagstand als hij dit onvoldoende ervaart.

Na deze training ben je beter in staat om gedrag van de ander en van jezelf op een positieve manier te beïnvloeden, waardoor jij en/of je team effectiever en harmonieuzer samenwerkt.

Wat gaan we doen?

In deze training leer je jezelf beter kennen: wat zijn jouw belangrijke behoeftes in het samenwerken? En welk gedrag laat je zien als deze behoefte onder druk staat. Ook leer je op een andere manier kijken naar gedragspatronen in de samenwerking met collega’s. Wat zie je gebeuren; welke behoeften liggen daaronder; in hoeverre ben je zelf onderdeel van het patroon; welke (voorbeeld)rol kun je pakken? Je leert dat door aandacht te hebben voor behoeften, mensen meer in beweging komen en dat dit effectiever is dan het continu moeten corrigeren van het negatieve gedrag dat je ziet of ervaart. Ook snap je beter je eigen frustraties en kun je beter opkomen voor je eigen behoeften als het even niet lekker loopt.

Wat levert het op?

  • Reflectie op je eigen gedrag en valkuilen.
  • Erkennen van de impact van (onvervulde) behoeften.
  • Effectief communiceren over behoeften binnen je team.
  • Identificatie van gedragspatronen en onderliggende behoeften in je team.
  • Weten hoe je (bijvoorbeeld vanuit je rol als leidinggevende) verandering kunt stimuleren.

Praktische informatie

Duur van de training: Halve dag offline
Aantal deelnemers: Minimaal 4, maximaal 12
Locatie: In overleg
Kosten: €2.050,-

Interesse in deze training?

Wil je meer weten over deze training of direct een afspraak maken? Neem contact op met onze trainers en zet die cruciale eerste stap richting duurzame verandering.


Training aanvragen

Gerelateerd