Zo doorbreek je negatieve gedachten

Gemiddeld heb je als mens maar liefst 120.000 gedachten per dag. Hiervan zijn er zo’n 90.000 niet effectief of zelfs negatief. Ouch! Wat zonde. Wat zou er gebeuren als 80% van onze gedachten positief of neutraal zou zijn?

Heel veel goeds. Want als we neutraal zijn, gaan we op onderzoek uit. We worden nieuwsgierig en staan open voor onszelf en onze omgeving. Zijn we positief, dan zien we kansen. De energie stroomt en we trekken positieve anderen aan. En toch hebben we blijkbaar het merendeel van onze tijd dus die negatieve gedachten.

Hoe doorbreek je dat?

Door je te realiseren (en hiermee te oefenen) dat je zélf invloed kunt uitoefenen op je gedachten en daarmee op hoe je je voelt. Zoals je je spieren kunt trainen, kun je je brein ook trainen in positief denken.

Je ziet hier een tekening van een achtje. Je kunt in elke situatie twee kanten op. Naar beneden, waar het negatief is, of juist naar boven. Het start bij een gebeurtenis. Bijvoorbeeld: je opent je mailbox en hebt vijftig nieuwe mailtjes. Dan kun je negatief denken, als in: ‘Dit is een onmogelijke taak, waarom mailt iedereen mij, ik kan het niet aan.’ Na deze negatieve gedachte is de kans groot dat je je machteloos en moedeloos voelt. Je verliest je motivatie en dit laat je ook zien in je gedrag. Je gaat die mailtjes een voor een zitten beantwoorden, zegt er niks over. Het gevolg: mensen blijven je gewoon mailen.

Tenzij je zelf de regie pakt. En je bij die 50 mailtjes een positieve gedachte toelaat: ‘Hé, ik krijg 50 vragen, mensen willen mijn mening!’ Je voelt je sterk, gezien, gehoord en je weet dat je zelf keuzes kan maken. Deze mail beantwoord ik nu, die later. Na die positieve gedachte is je gevoel dat ook en je gedrag veel effectiever.

Je kunt ook via gevoel of gedrag een negatief patroon doorbreken. Bijvoorbeeld door ander gedrag te vertonen. Stel, je denkt: ‘Mensen mailen mij veel en veel te veel’. In plaats van afwachten kun je ook invloed pakken door zelf actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door de mailcultuur binnen je team bespreekbaar te maken.

Hoe doe je dat dan, kiezen voor positieve gedachten, gevoelens en gedrag? 3 tips!

  1. Zorg dat je genoeg slaapt, gezond eet en veel beweegt. Als je fit bent laat je je veel minder snel meeslepen door negatieve gedachten.
  2. Zeg ‘STOP’ tegen jezelf als je negatieve gedachten of gevoelens ervaart en tel terug van 5, 4, 3, 2, 1. Dit is een reset voor je brein. Roep daarna een positieve gedachte op.
  3. Onderneem actie, doe eens iets anders dan je normaal gesproken zou doen. Beantwoord je mail een keer niet en kijk wat er dan gebeurt, kies de belangrijkste vijf mails uit voor vandaag, deel je dilemma met collega’s en vraag om tips en advies.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling? Kijk eens bij Persoonlijk leiderschap of lees het boek Dit is de maand waarin ik het anders doe.

Wil je zelf positiever leren denken of een leuke interventie voor je team over de kracht van gedachten? Bel of mail ons vooral!

Annalies Buitenhuis

Trainer, coach persoonlijk leiderschap


Ook interessant

Olympisch goud voor Paul en 2KNOWHOW

Van angstcultuur naar bevrijding. De gouden hockeymedaille op de Olympische Spelen van Parijs 2024 is meer dan sportieve glorie – het is een bevestiging van de kracht van plezier, verbinding en vertrouwen in een team.

Jezelf motiveren kun je leren

Jezelf motiveren kun je leren Waarom is de een gemotiveerder dan de ander om iets te leren, te bereiken? En wat heeft ‘je manier van denken’ (mindset) daar eigenlijk mee te maken?

Behulpzame werknemers zijn succesvoller

Behulpzame werknemers zijn succesvoller Daar waar medewerkers elkaar helpen, aardig zijn en hun kennis delen, doen organisaties het in meerdere opzichten beter dan andere.