Werken waar jij wilt, met de mensen waar je blij van wordt én op de manier die bij jou past. En daar dan heel veel energie van krijgen. Als je dat doet en kunt, dan sta je dus ‘in je kracht’, jawel! Maarre, hoe bereik je die ultieme staat van werkgeluk?

Laten we eens beginnen met (kijken naar) je vitaliteit. Hoe fit ben je? Dit hangt af van genoeg slaap, voldoende beweging en gezonde voeding. Ben je uitgerust en gezond, dan voel je je vanzelfsprekend ook beter. Hoe fitter je bent, hoe zonniger de wereld er uitziet en hoe beter je ook met lastige situaties kunt omgaan.

Waar ben je goed in?

Stap twee is bewustzijn én kiezen: weet van jezelf waar je erg goed in bent, wat je kwaliteiten zijn en op welke manier je je werk het liefst doet. Ken jezelf en hoe je goed functioneert. Behalve weten waar je van gaat bruisen als een Spa Rood is het kennen van je ergernissen minstens zo nuttig. Dit zijn je ‘energielekkers’ en die wil je vermijden. Goed. Nu kun je echt kiezen wat jij wilt betekenen.

Ervaringen maken je sterker

Dan ben je er natuurlijk nog niet. We vergelijken het even met riet, je weet wel, die veerkrachtige stengels. Want zoals riet niet altijd in het zonnetje staat, maar ook met harde wind overeind moet kunnen blijven, vraagt het leven ook veerkracht van jou. Stap drie is dan ook dat je je eigen emoties en gedachten leert reguleren, zodat je kunt meebewegen met alles wat je meemaakt. Hoe reageer jij op positieve en negatieve situaties? Word je kortaf, trek je jezelf terug of voel je je machteloos? Kun je je eigen invloed blijven voelen? Deze stap gaat over het leren ombuigen van je gedachten en emoties, zodat ervaringen je krachtiger in plaats van zwakker maken.

Niet als een gek

En als laatste stap: doen! Je verantwoordelijkheid nemen. Als je lichaam signalen geeft en tegensputtert, dan wil het je iets vertellen. Vaak weet je lichaam al veel eerder wat je te doen staat. Wat het wil en nodig heeft. Als je echt luistert naar wat je vaak al lang weet, dan gaat het uiteindelijk om doen. Durven en doorzetten. Dus niet als een gek doorwerken terwijl je dingen zit te doen die totaal niet bij je passen en je frustreren, maar op tijd en adequaat handelen. Het tij keren. Want ja, dan heeft een burn-out geen schijn van kans bij jou. En sta je dus in je kracht.

Verder praten?

Misschien zou je dit allemaal wel willen maar lukt het nu even niet. Dat kan. Wij willen je er graag bij helpen! Vandaag kan dan de dag zijn dat je begint met de volgende fase van je leven. Dat je besluit om te gaan investeren in je eigen kracht. Fysiek, emotioneel en mentaal. Je kunt ons bellen of een bericht sturen.


Ook interessant

Zin in vergaderen

Zo krijg je zin in vergaderen! Oef. Je hebt een dag vól vergaderingen. Daar kijk je niet naar uit. En dat terwijl we meer dan ooit overleggen – hoeveel uur denk je?

Hoe krijgen we mensen dolgraag aan het werk in de zorg en het onderwijs

Dat lukt ons als we dit veranderen

Zo werkt persoonlijk leiderschap

Zo werkt persoonlijk leiderschap: waarom het leven leuker is met een kompas! Herken je dit? Je probeert in een overleg iets uit te leggen, voelt je niet gehoord door collega’s en haakt vervolgens helemaal af.