Zo druk druk druk?

Op de vraag of ‘hoe het gaat’ neigen steeds meer mensen naar het antwoord ‘druk!’. Alsof druk zijn gelijk staat aan van betekenis zijn. Maar dat heeft natuurlijk vrij weinig met elkaar te maken.

Een mooi stuk in de krant: ’t druk hebben is het nieuwe ‘goed’. Je leest het hier. Wij vroegen ons af: hoe komt dat nou? Waarom gaan we er zo prat op een bolvolle agenda te hebben? En hébben we die ook echt, of vóelen we ons vooral zo druk?

We willen zinvol bezig zijn

Als je kijkt naar basisbehoeftes van mensen, is dat we zingeving en willen ervaren. Van betekenis zijn. En wie ogenschijnlijk ‘niks te doen heeft’, is wellicht niet van waarde? Onzin natuurlijk. ‘Het druk hebben’ betekent niet dat je zinnig bezig bent. Een stuk gelukkiger word je van zelfleiderschap. Door zelf de regie op je werk te kunnen nemen en je eigen keuzes te maken, ben je veel meer ‘in control’. En dan kun je nog altijd veel te doen hebben, belangrijke dingen af willen maken, maar ervaar je deze niet als ‘druk’. Je doet de dingen dan in het nu en stap voor stap.

Wat kun je dan wel doen?

Het gaat erom dat je niet altijd méér hoeft te doen om van betekenis te zijn. Totaal niet. Probeer in plaats daarvan te vinden wat dátgene is, waar je juist energie van krijgt. Hoe blijf jij dicht bij jezelf, waar word je blij van, wat kun je goed omdat je het zo graag doet? Met die dingen ben je betekenisvol bezig. En daar kun je het eigenlijk nooit ‘te druk’ mee hebben.


Ook interessant

Zin in vergaderen

Zo krijg je zin in vergaderen! Oef. Je hebt een dag vól vergaderingen. Daar kijk je niet naar uit. En dat terwijl we meer dan ooit overleggen – hoeveel uur denk je?

Hoe krijgen we mensen dolgraag aan het werk in de zorg en het onderwijs

Dat lukt ons als we dit veranderen

Zo werkt persoonlijk leiderschap

Zo werkt persoonlijk leiderschap: waarom het leven leuker is met een kompas! Herken je dit? Je probeert in een overleg iets uit te leggen, voelt je niet gehoord door collega’s en haakt vervolgens helemaal af.