Dit is nodig om van de zorg en het onderwijs omgevingen te maken waar mensen dolgraag willen werken.
Vanochtend hoorden we op de radio dat tweederde van de mensen in de zorg verwacht er over vijf jaar niet meer te werken. Het grootste probleem: te veel leegloop. In het onderwijs idem dito. In het nieuws lezen we vooral over de hoogte van het salaris. Wat ons betreft zouden we deze maatschappelijk zo belangrijke functies beter moeten belonen. Echter, naar ons idee verdienen beide sectoren nog meer dan alleen een hoger salaris. Namelijk een véél gezondere werkomgeving.
Als we over onderwijs praten gaat het meestal over de kwaliteit ervan voor leerlingen en studenten. Als we praten over de zorg vragen we ons af hoe de kwaliteit van de zorg voor patiënten is. Maar hoe gezond is de werkomgeving voor de mensen die er werken? Naar ons idee gaat aan goede zorg en goed onderwijs eerst iets anders essentieels vooraf: namelijk een vitale en rijke werkomgeving voor alle professionals die er werkzaam zijn.
Hoe creëer je een rijk en gezond werkklimaat?
En hoe komt het dat het werkklimaat in sommige organisaties of sectoren arm of zelfs ongezond is geworden? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen niet alleen vanwege hun roeping maar ook vanwege de werkomgeving dolgraag in het onderwijs of in de zorg willen werken? Bij 2KNOWHOW weten we hoe. Hoe je gedragsverandering realiseert en hoe je een omgeving creëert waarin mensen floreren. Als individu en als collectief. Onze boodschap: zoals een boom een vruchtbare grond nodig heeft om stevigheid te ontwikkelen en te kunnen groeien, hebben mensen in organisaties een rijk werkklimaat nodig om te kunnen excelleren. We zijn er niet met een heldere opgave en persoonlijk leiderschap. Beide belangrijk maar niet genoeg. We zullen de bodem van onze organisaties moeten voeden als we willen dat mensen er gelukkig en succesvol kunnen zijn.
Gezien en gehoord, gewaardeerd en geïnspireerd worden
In de twee zo essentiële sectoren als het onderwijs en de zorg lijkt het werkklimaat ongezond en onaantrekkelijk te worden. Het ziekteverzuim is hoog, de personeelstekorten, groeiende administratielast, ICT-problemen en toenemende complexiteit van het werk maken het voor de huidige professionals niet eenvoudig. Juist in twee omgevingen waarin de passie en bevlogenheid zó groot is. Schrijnend. Of misschien is de bevlogenheid van deze professionals wel de reden waarom het zo lang met zo weinig voeding toch door kon draaien. Wat ons betreft is het tijd om van de zorg en het onderwijs werkomgevingen te maken waarin iedereen wil komen en blijven werken. Waar mensen zich gezien, gewaardeerd en geïnspireerd voelen, regie en werkbalans ervaren, waar kennis wordt gedeeld, talenten worden benut en samen wordt gewerkt en geleerd.
Dit is de mens achter de professional
Laten we het gesprek niet alleen voeren over de kwaliteit van het onderwijs voor onze leerlingen en de kwaliteit van de zorg voor patiënten maar ook over het werkklimaat voor de professionals die er werken. Iedereen kan bijdragen aan een gezond leer- en werkklimaat. Bijvoorbeeld door waardering uit te spreken, de mens achter de professional te zien en door te luisteren naar de ideeën die er leven over wat er nodig is en beter kan. Wij dragen vanuit onze expertise en mogelijkheden bij. Door in trainingen en trajecten het goede gesprek op gang te brengen, door het leiderschap en zelfleiderschap te versterken, door mensen elkaar te laten horen en zien, door de sfeer en samenwerking te verbeteren, door professionals te helpen om eigen invloed te zien en te pakken en te zorgen dat zij door hun eigen leiders worden gehoord en gesteund in hun vragen en dilemma’s en in het verbeteren van de werkomgeving.
Wil je nog meer weten over wat je vandaag al kunt doen in jouw eigen team of organisatie?
Of lezen hoe wij kijken naar organisatiecultuur en het ontwikkelen daarvan? Download dan ons HOEBOOK over organisatiecultuur en kijk wat jij vandaag al kunt doen.